Vnútorná sila vs. vonkajšia sila

 Správne dýchanie a jeho využitie v športe a v praktickom živote – úvodné slovo

 

 

 

Už viac než 13 rokov sledujem vývoj/napredovanie môjho kolegu a priateľa zo športového karate Michala Šlachtovského (roč. nar. 1956) a nestačím sa diviť. Nemám však na mysli jeho športový/súťažný vývoj, ale jeho prechod od športu k samotnej podstate kultivácie karate, t.j. individuálnemu cvičeniu vnútornou cestou . Vnímam to ako proces adekvátny veku a stupňu poznania, ktorý sa orientuje na iné hodnoty ako tie športové (výsledky, cestovanie, tituly, peniaze či sláva).

 

Reprezentanti z 80. rokov v súčasnosti na spoločnom tréningu: Rasťo Mráz, Boris Horáček, Michal Šlachtovský.

Reprezentanti z 80. rokov v súčasnosti na spoločnom tréningu: 
Rasťo Mráz, Boris Horáček, Michal Šlachtovský.

Celé sa to u Miša Šlachtovského zmenilo po jeho druhej návšteve ostrova Okinawa (kolíska karate) kde pri jednom seminári známeho majstra Kiyuna Choyu (nar. 1931 ),kde sa dostal do kontaktu s ďalším starým majstrom Nagadom, ktorý bol starší prakticky o 30 rokov a urobil si s ním čo chcel – bez zjavnej väčšej námahy (A o to viac, o čo viac sa Mišo snažil J.) Tam pochopil že existuje aj niečo iné ako zvonku viditeľné svaly, hmotnosť...a že to jednoducho funguje. To bola vstupná brána jeho novej cesty, po ktorej sa vybral takmer sám (napriek tomu že ju veľmi často konzultoval s japonským majstrom Takeji Ogawom, prvým učiteľom slovenských karatistov). Spoločníkmi mu boli pri tom okrem pár priateľov z mladosti (s ktorými si to mohol aj celé prakticky vyskúšať) najmä knihy, videá a internet.

Sám som bol na začiatku som bol dosť rezervovaný až skeptický voči „tej teórii“... Jednoducho som si to celé nevedel predstaviť a neuznával som „to“. Zmena v tomto vnímaní však prišla veľmi skoro – stačilo, aby som fyzicky pocítil výsledky jeho novej cesty/spôsobu cvičenia. Vedel som veľmi dobre po tých spolu strávených rokoch v športe (začali sme spolu trénovať v roku 1977) čo je v ňom a čo sa dá od neho očakávať... A to, s čím postupne prichádzal, ma jednoducho oslovilo a presvedčilo.

Nebol som v tom sám, pretože na konzultácie s ním si našlo čas viacero špičkových športovcov, trénerov a lekárov, ktorí s ním preberali biomechaniku a praktické využitie jeho ponímania dýchania. (Napríklad Zdeno CháraMichal HandzušMichal BeranRado SomíkJán Filc,MUDr. Vladimír HostýnMUDr. Dalimír Jančovič.)

Videl som veľakrát, čo Michal dokázal urobiť s kolegami-karatistami po novom a vtedy som dostal nápad, že by mohlo byť veľmi zaujímavé vidieť, či by mu to išlo aj so silovo vyslovene dobre disponovanými typmi. Ono „dobre disponovanými“ je slabý výraz, lebo sa mi podarilo dohodnúť stretnutie a spoločný tréning so šampiónmi kalibru aký predstavujú Ján Germánus(armwrestling a silový trojboj), Štefan Havlík (kulturistika) a Klaudio Farmadín (športové karate).

Ako sa to celé udialo a skončilo, máte možnosť zhliadnuť i vy, na tomto videu.

BORIS HORÁČEK,
medailista zo slovenských a československých šampionátov v karate (1980–1985)

 

Boris Horáček s učiteľom zakladateľskej generácie karate na Slovensku Takejim Ogawom.
Boris Horáček s učiteľom zakladateľskej generácie karate
na Slovensku Takejim Ogawom.

 


Komentár HLAVNÉHO AKTÉRA k videu

Na základe informácie, že len 1% cvičiacich s činkami cvičí kvôli súťažiam, mi vyplynulo, že tí ostatní očakávajú od cvičenia niečo iné , t.j. praktické využitie v bežnom živote. Chcú dobre vyformované telo , ale zároveň aj to, aby bolo silné a funkčné. Otázkou je, či sa veľké objemy svalov dajú prirodzene/normálne udržať a či dokážu tú všeobecnú silu a funkčnosť zabezpečiť.

Tento moment prináša ďalšiu otázku: „Ako cvičiť ?“.

Cvičenie so zameraním na objem nám prinesie silu jednotlivých svalov, ale zároveň (nie vždy – závisí to od výberu cvikov a spôsobu ich vykonávania) ich veľmi často navzájom izoluje. Toto následne vedie k tomu že sa v rámci celku nedajú optimálne využiť. V určitom zmysle to znamená že v ich komplexnom fungovaní vznikla disharmónia. Tomuto sa dá predísť o dosť ľahšie u začínajúcich cvičiacich, ale aj tento stav sa dá zmeniť/zvrátiť našťastie aj u tých, ktorí cvičia izolovaným spôsobom už dlhšie.

ODKAZ NA VIDEO AKO DÔKAZ

Ponúkame vám možnosť oboznámiť sa i vyskúšať si iný spôsob cvičenia.

Cvičenia sú zamerané na:

  • nácvik správneho spôsobu dýchania a synchronizácie pohybu s dýchaním formou jednoduchých, fyzicky nenáročných cvičení , s následným využitím pri športových a rôznych iných každodenných činnostiach
  • zlepšenie a udržiavanie funkčnosti pohybového aparátu (zdravie kĺbov, ohybnosť, celková sila i funkčnosť svalov)
  • v prípade záujmu aj na využitie týchto nových návykov pri vykonávaní základných techník bojového karate a sebaobrany.

KONTAKT

Michal Šlachtovský– 0905 820713, mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Ponuka platí pre skupiny aj pre jednotlivcov.

MICHAL ŠLACHTOVSKÝ,
5.Dan, viacnásobný majster Slovenska a Československa v kumite (1979–1987)

 

Michal Šlachtovský
Michal Šlachtovský

Michal Šlachtovský s bývalým viacnásobným československým šampiónom ťažkej váhy v kumite Borisom Serdulom.
Michal Šlachtovský s bývalým viacnásobným československým šampiónom 
ťažkej váhy v kumite Borisom Serdulom.

Zdroj: Muscle & Fitness

top